Bendera UMP berkibar di puncak Gunung Kinabalu - Anuar, Abd. Aziz (Penerbit UMP, 2012)
Sejarah terlakar di puncak tertinggi Asia Tenggara iaitu Gunung Kinabalu apabila bendera Universiti Malaysia Pahang (UMP) dikibar megah oleh 37 peserta ekspedisi Kinabalu 2012 pada subuh 21 Jun 2012 yang lalu.