Sistem Pemapar Kitaran Masa Dan Kelajuan Motor Berkos Rendah Bagi Tali Sawat - Mohd Za’im, Mohd Azmi (UTeM, 2008)

(untitled)
Projek pemapar bagi kitaran masa dan juga kelajuan motor tali sawat ini dibekalkan bekalan kuasa oleh PLC yang menjana nilai voltan sebanyak 24V kepada gelung sesentuh. Adapter akan disambungkan pada gelung sesentuh yang akan menghidupkan LED. Adapter ini akan menjana nilai voltan sebanyak 3V. Adapter digunakan kerana nilai arus yang dibekalkan adalah tinggi, sesuai untuk kecerahan LED yang lebih berkesan.. Pada setiap sambungan LED ini akan diletakkan juga diod yang berfungsi sebagai penghalang arus untuk mengelakkan dari berlakunya pintasan pada LED. LED dibahagikan kepada dua pemapar, iaitu pemapar kitaran masa dan juga pemapar Rpm (round per minute) bagi tali sawat. Bagi kedua-dua pemapar, nilai akan disetkan terlebih dahulu secara manual untuk memudahkan penyambungan pendawaian LED bagi sistem pemapar. Sebanyak lima nilai atau ubahan yang boleh dipilih melalui suis-suis yang ditempatkan. Setiap nilai akan menghasilkan kelajuan motor tali sawat yang berbeza-beza dan seterusnya memberikan maklumat melalui pemapar tentang nilai kitaran masa dan nilai Rpm bagi tali sawat tersebut. LED akan menyala mengikut bentuk nombor yang telah disetkan melalui pendawaian dan seterusnya akan menghasilkan pemapar yang menunjukkan kepada kita apakah nilai kelajuan motor dan kitaran masa bagi tali sawat pada masa itu.