Al-qur`an dan fungsi lapisan atmosfera suatu pendekatan tafsir maudu`i - Rusdi, Mikdar (2011)
Atmosfera sering diistilahkan sebagai lapisan yang mengelilingi kulit bumi, ianya dicipta sebagai pelindung atau penjaga kehidupan ekosistem yang ada di bumi, adanya fungsi ini menjadi renungan bagi generasi yang prihatin dengan perjalanan sebuah kehidupan. Atmosfera dalam al-Qur`an sering dikaitkan dengan peristilahan langit atau al-Sama` dan ianya datang dalam empat sigah mufrad ma`rifah, mufrad nakirah, jamak ma`rifah dan jamak nakirah. Pada keempat pembahagian ini terdapat beberapa ayat yang menyentuh langsung fungsi lapisan atmosfera, oleh yang demikian makalah ini cuba mengemukakan suatu pandangan mengenai fungsi lapisan atmofera yang terdapat dalam al-Qur`an dengan berpandukan kepada sistem pentafsiran tematik al-Qur`an, di mana fakta-faktanya banyak dijumpai pada ayat-ayat yang mengandungi perkataan langit dalam al-Qur`an baik dalam bentuk mufrad atau jamak mahupun dalam bentuk nakirah atau makrifah. makalah ini terfokus pada penyebutan fungsi lapisan atmosfera dalam al-Qur`an yang terinsfirasi melalui teks ayat-ayat langit dalam al-Qur`an.