Kokurikulum di politeknik membantu bekas pelajar mengaplikasi kemahiran generik dalam sektor perindustrian di Malaysia. - Esa, Ahmad (2008)
Tujuan penyelidikan dijalankan ialah untuk melihat sejauh mana kokurikulum di politeknik-politeknik Malaysia dapat membantu bekas pelajar yang telah bekerja daripada segi mengaplikasikan kemahiran generik dalam sektor perindustrian. Reka bentuk penyelidikan ialah penyelidikan deskriptif jenis tinjauan sampel yang melibatkan 129 orang bekas pelajar mengisi borang soal selidik, 4 orang bekas pelajar dan 4 orang wakil industri di temu bual. Dapatan penyelidikan menunjukkan responden bersetuju kokurikulum yang dipelajari di politeknik telah membantu mereka untuk mengaplikasikan kemahiran generik semasa bekerja dalam sektor perindustrian. Penyelidikan ini memberi impak kokurikulum sewajarnya dilaksanakan di politeknik-politeknik Malaysia kerana menerusi kokurikulum pelajar dapat mempelajari kemahiran generik yang dapat di aplikasi apabila mereka menceburi alam pekerjaan.