Peranan kokurikulum dalam pembangunan kemahiran generik - Esa, Ahmad (2004)

(untitled)
Dalam sistem pendidikan Malaysia dan global, kokurikulum adalah pelengkap kepada kurikulum. Kokurikulum dan kurikulum merupakan dua sistem yang menjana tenaga sumber manusia yang seimbang daripada segi jasmani, emosi, rohani dan intelek. Kokurikulum ada peranan dan pengaruh sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam pembangunan individu. Namun begitu, daripada segi keseimbangan kepentingan, kerap terjadi peranan dan kepentingan kokurikulum di ke sampingkan sama ada secara disengajakan atau tidak disengajakan. Walhal peranan dan kepentingan kokurikulum mencakupi kasad yang cukup luas. Antaranya ialah membina negara menerusi pemupukan integrasi nasional di kalangan pelajar, membantu perkembangan hidup masyarakat dan pembentukan pembangunan diri individu melalui pelbagai kemahiran yang terkandung dalam proses pengajaran dan pembelajaran kokurikulum itu sendiri. Justeru itu, arah tuju penulisan ini, berusaha untuk merungkai hubungan antara kokurikulum dengan kemahiran generik melalui analisis deskriptif berdasarkan penulisan dan penyelidikan disiplin kokurikulum dan kemahiran generik yang terdahulu. Adalah diyakini kokurikulum mempunyai pertalian yang rapat dengan pembentukan kemahiran generik di kalangan pelajar. Oleh itu, sewajarnyalah kokurikulum diletakkan di tempat yang ‘hak’ dalam sistem pendidikan di Malaysia.