Peningkatan kemahiran bakal pensyarah politeknik menerusi kursus pengurusan kokurikulum - Esa, Ahmad (2005)
Tujuan kajian kes ini ialah untuk mengenal pasti peningkatan kemahiran bakal pensyarah politeknik setelah mengikuti Kursus Pengurusan Kokurikulum. Seramai 40 orang pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional di Kolej Universiti Teknologi Tun Hussien Onn (KUiTTHO) terlibat dalam kajian ini. Kajian ini bertujuan mengenal pasti penerimaan pelajar terhadap Kursus Pengurusan Kokurikulum, mengenal pasti masalah yang pelajar hadapi dalam mengikuti kursus, cadangan untuk meningkatkan keberkesanan kursus dan pembangunan pelajar daripada segi kemahiran merancang, mengorganisasi, mengurus, membuat keputusan, memimpin, mengawal, menilai, komunikasi dan menangani konflik. Instrumen yang digunakan ialah soal selidik dan data diproses menggunakan Program SPSS versi 10. Dapatan kajian menunjukkan pelajar memberi persepsi yang baik terhadap Kursus Pengurusan Kokurikulum dan mereka mengakui telah memperoleh beberapa kemahiran menerusi kursus tersebut. PENGENALAN