Kepentingan fungsi gaya berfikir sternberg dalam institusi pengajian tinggi - Yee , Mei Heong (2009)
Secara umumnya adalah diketahui bahawa setiap individu mempunyai gaya berfikir yang tersendiri. Gaya yang dimaksudkan adalah keutamaan gaya terhadap berfikir (Sternberg,1997). Ia bukan suatu kebolehan, tetapi bagaimana kita menggunakan kebolehan yang sedia ada. Grigorenko dan Zhang (2008) berpendapat bahawa gaya berfikir merupakan perbezaan dalam pendekatan untuk suatu tugasan dan pertentangan pendapat dengan kebolehan masing-masing. Manusia mempunyai Fungsi Gaya Berfikir yang berlainan. Jenis Fungsi Gaya Berfikir dan kepelbagaian pemikiran adalah dua aspek yang penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Para pensyarah dan pelajar perlu mengetahui kekuatan dan kelemahan diri justeru berupaya mengecapi kecemerlangan dalam proses pengajaran dan pembelajaran mahupun dalam kehidupan. Sehubungan dengan ini, satu kajian tentang kepentingan Fungsi Gaya Berfikir Sternberg dalam institusi pengajian tinggi telah dirancang untuk tujuan di atas. Artikel ini mengemukakan idea awal kajian ini. Elemen-elemen penting yang telah dikenal pasti dalam Fungsi Gaya Berfikir Sternberg termasuk : (a) Gaya Legislatif, (b) Gaya Eksekutif, dan (c) Gaya Kehakiman. Perbincangan artikel ini juga menyentuh definisi, jenis pemikiran dan gaya berfikir. Selain itu, artikel ini turut membicarakan Model Gaya Berfikir Sternberg (1997) dan kepentingan Fungsi Gaya Berfikir Sternberg dalam institusi pengajian tinggi.