Hubungan antara pengajaran mikro dengan tahap keyakinan mengajar dalam kalangan guru pelatih UTHM - Sindiong@Mohd Sany, Kamilia (2012)
Teknik mengamalkan kemahiran pengajaran yang telah dikenal pasti dan diubahsuai mengikut keadaan dinamai ‘pengajaran mikro’. Sehubungan dengan itu, Fakulti Pendidikan Teknikal Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) menerapkan kemahiran-kemahiran pengajaran kepada pelajarnya melalui pengajaran mikro. Kajian ini merupakan satu tinjauan ke atas hubungan antara mata pelajaran pengajaran mikro dengan tahap keyakinan mengajar dalam kalangan pelajar. Kemahiran-kemahiran yang sedia ada terkandung dalam mata pelajaran pengajaran mikro juga telah dikaji dalam kajian ini. Sampel kajian ini adalah pelajar-pelajar Sarjana Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV), Fakulti Pendidikan Teknikal, UTHM. Saiz sampel adalah sebanyak 99 orang yang telah dipilih untuk menjalani kajian ini. Data yang diperolehi melalui kajian ini dianalisis menggunakan perisian SPSS (Statistical Package for Social Science) versi 17.0. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang signifikan di antara mata pelajaran pengajaran mikro dan tahap keyakinan mengajar dalam kalangan pelajar Sarjana PTV, UTHM.