Kesan pembelajaran berasaskan kaedah inkuiri bagi Subjek Matematik - Md Sah, Nelly Ezatul Fazlina (2012)
Kajian ini bertujuan untuk mengukur kesan kaedah pembelajaran inkuiri terhadap pelajar-pelajar sekolah menengah dalam subjek matematik. Kajian berbentuk eksperimen telah dijalankan bagi mengukur kesan kaedah pembelajaran inkuiri terhadap pencapaian pelajar.Tujuan kajian ini adalah untuk membandingkan pencapaian pelajar yang menggunakan kaedah pembelajaran yang berbeza. Analisis kajian ini menggunakan Model Pengukuran Rasch. 74 orang pelajar mengambil bahagian dalam kajian ini. 37 orang dari pelajar tersebut menggunakan kaedah pembelajaran inkuiri selama 4 minggu. Ujian pra ditadbir sebelum pembelajaran bermula dan ujian pos ditadbir selepas pembelajaran berakhir. Ujian pencapaian digunakan sebagai instrumen kajian dan ianya didapati sah dengan nilai kebolehpercayaan 0.81 dan nilai pengasingan 2.04. Keputusan bagi kumpulan kawalan ialah ±0.61 logit manakala kumpulan eksperimen ±0.80 logits. Hasil kajian ini mendapati bahawa kaedah pembelajaran inkuiri memberi kesan positif terhadap pencapaian pelajar.