Hubungan di antara gaya pembelajaran dan kemahiran insaniah dengan pencapaian akademik pelajar - Salim, Nor Zalifah (2012)
Kajian deskriptif ini bertujuan untuk mengkaji gaya pembelajaran dan kemahiran insaniah dikalangan pelajar. Kajian ini melibatkan 138 orang responden dari Polteknik Merlimau. Instrumen kajian yang digunakan adalah berbentuk soal selidik dari Learning Styles, official Dunn & Dunn Online Assessments, Surveys & community dan adaptasi dari soal selidik kajian lepas. Satu set borang soal selidik diedarkan kepada responden untuk mendapatkan maklumat dan data yang diperlukan. Dapatan dianalisis melalui komputer menggunakan perisian IBM SPSS Statistics (Statistical Packages for Social Sciences) Version 19.0 for Windows bagi mendapatkan jumlah peratus, kekerapan, min dan sisihan piawai. Kajian rintis telah dijalankan dan didapati nilai Alpha Cronbach adalah 0.936. Hasil kajian mendapati gaya pembelajaran Emosional (min=4.02) paling dominan mempengaruhi gaya pembelajaran responden dan diikuti oleh pola gaya pembelajaran Sosiologikal (min=3.14). Tahap kemahiran insaniah berada pada tahap tinggi bagi Kemahiran Kemahiran berkomunikasi ialah (min=3.81) dan kemahiran kerja berpasukan (min=4.08). Dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara gaya pembelajaran dengan kemahiran insaniah pelajar dan terdapat hubungan yang signifikan juga antara kemahiran insaniah dengan pencapaian akademik pelajar. Namun, dapatan kajian turut mendapati tidak terdapat hubungan yang signifikan antara gaya pembelajaran dengan pencapaian akademik pelajar Di samping itu, dikemukakan juga cadangan kajian untuk meningkatkan lagi keberkesanan pengajaran dan pembelajaran.