Kesepaduan sosial Polis Diraja Malaysia (PDRM) - Kamri, Khairol Anuar (2015)
Kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti sejauhmana impak etnisiti, etika kerja dan tadbir urns ke atas kesepaduan sosial Polis Diraja Malaysia (PDRM). Seramai 300 responden yang terdiri daripada pegawai Polis Melayu dan pegawai Polis Cina terlibat dalam kajian ini. Kajian tinjauan ini dijalankan menggunakan borang soal selidik. Data diperolehi dianalisa berdasarkan model yang dibentuk dan diuji menggunakan analisis Pemodelan Persamaan Struktur (SEM). Dapatan kajian menujukkan bahawa kesepaduan sosial dibentuk oleh etnisiti, tadbir urns dan etika kerja. Kesepaduan sosial dipengaruhi secara langsung oleh etnisiti dan tadbir urus tetapi tidak dipengaruhi secara langsung oleh etika ke ja. Tadbir u s negara turut menjadi faktor perantaraan yang signifikan dalam hubungan di antara etnisiti dengan kesepaduan sosial. Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan bahawa pegawai Polis pelbagai etnik berpandangan bahawa etnisiti biarpun wujud tetapi tidak semestinya menjadi penyebab berlakunya persaingan dan konflik. Persaingan dan konflii berlaku disebabkan oleh pengalaman berisiko etnik yang dialami oleh mereka apabila berhadapan dengan masalah dan cabaran kesan daripada tadbir urns yang tidak dingini dalam pekerjaan dan kehidupan seharian