Penentuan ciri-ciri akustik bilik dengan kaedah rumus sabine secara simulasi - Azalan, Azril (2013)

(untitled)
Kajian ini bertujuan mengkaji kemampuan rumus Sabine untuk menjangkakan masa gemaan di dalam kawasan tertutup. Rumus Sabine dibandingkan dengan rumus-rumus seperti Eyring, Millington-Sette dan pengukuran di bilik sebenar. Bilik yang digunakan sebagai kawasan pengukuran terdiri dari pelbagai bentuk dan ciri. Ia adalah untuk melihat kecekapan rumus-rumus ini menjangkakan masa gemaan di bilik-bilik tersebut terutama rumus Sabine. Bilik-bilik ini terletak di kawasan UTHM. Rumus Sabine juga digunakan untuk meramal pekali serapan bahan dengan cara balikan rumus. Rumus Sabine seterunya digunakan di dalam aplikasi kajian yang dibina untuk meramalkan masa gemaan dan pekali serapan. Pengukuran di bilik sebenar adalah menggunakan kaedah ISO 3382 iaitu kaedah gangguan bunyi. Analisis masa gemaan menunjukkan hampir keseluruhan bilik mencatatkan nilai dibawah 30% nilai perbezaan purata kecuali bilik kuliah E15-3 dan bilik D1 berlangsir. Analisis pekali serapan mendapati terdapat hanya dua bilik kajian yang mencatatkan nilai perbezaan pekali serapan melebihi 30% iaitu Bilik Kuliah D1 berlangsir dan Bilik Kuliah D1 ketika menggunakan bekas telur sebagai bahan penebat bunyi. Aplikasi kajian yang dibina telah dibandingkan dengan aplikasi pengiraan masa gemaan SAE. Keputusan menunjukkan purata kecekapan yang diperolehi aplikasi kajian bernilai 84.95% manakala aplikasi SAE mencatatkan nilai 54.32%. Daripada analisis didapati aplikasi kajian releven digunakan kerana menghasilkan kecekapan 70% keatas dalam jangkaan masa gemaan dan pekali serapan bahan serta kemampuannya menjangkakan masa gemaan mengatasi aplikasi pengiraan masa gemaan yang diguna oleh SAE Institute.