Tahap keselamatan kediaman perumahan flat di taman cendana : satu kajian - Ali, Azita (Penerbit UTHM, 2015)

(untitled)
Keselamatan di kawasan kediaman merupakan elemen penting dalam menjamin kesejahteraan penduduk. Pemaju perumahan perlu menitikberatkan keselesaan penduduk dari segi kualiti pembinaan bangunan, keselesaan reka bentuk dan persekitaran. Aspek-aspek ini harus diambil kira supaya pembangunan kos rendah akan lebih berkesan dan efisien. Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap keselamatan dalam aspek keselamatan individu, keselamatan harta benda dan keselamatan struktur bangunan dalam kalangan penduduk perumahan flat di Taman Cendana. Data kajian yang dikumpul diproses dengan menggunakan program SPSS versi 20.0. Statistik deskriptif iaitu frekuensi, peratusan dan min telah digunakan untuk menjelaskan profil respons dan menjawab persoalan kajian. Seramai 113 responden yang terdiri daripada penduduk Taman Cendana Pasir Gudang Johor dipilih secara rawak. Data diperoleh daripada soal selidik. Secara keseluruhan berdasarkan analisis skor min tahap keselamatan individu, tahap keselamatan harta benda dan tahap keselamatan struktur bangunan adalah rendah. Menurut hierarki keperluan Maslow, faktor keselamatan amat penting terhadap keselesaan penduduk. Kesimpulannya, tahap keselamatan dalam aspek individu, keselamatan harta benda dan keselamatan sruktur bangunan amatlah penting dalam memastikan keselesaan penduduk di perumahan flat. Diharapkan dengan kajian ini, pihak yang terlibat dapat mengkaji semula reka bentuk perumahan flat dan meningkatkan cirri-ciri keselamatan bagi mengelakkan kejadian yang riak diingini.