Perkaitan Antara Hubungan Kekeluargaan, Pengaruh Rakan Sebaya dan Kecerdasan Emosi Dengan Tingkah Laku Delinkuen Pelajar Sekolah Bestari Di Daerah Pontian - Yahaya, Azizi (2010)
Hampir setiap hari ada sahaja salah laku remaja berlaku, baik dalam bentuk yang sekecil-kecilnya iaitu seperti ponteng sekolah, melawan guru dan sebagainya hinggalah kepada salah laku yang lebih serius seperti pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang akhirnya akan mewujudkan pelbagai gejala sosial seperti bersekedudukan, lari dari rumah, bohsia, bohjan dan akhirnya membawa kepada perlakuan pengguguran dan pembuangan bayi (Sabitha & Mahmood, 1995).