Pembinaan Dan Penilaian Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri Permodelan Objek Padu Mata Pelajaran Rekabentuk Berbantu Komputer - Saud, Muhammad Sukri (2010)
Tujuan kajian ini adalah untuk membina dan menilai status kesesuaian kedua-dua Modul Pengajaran Kendiri (MPK) Permodelan Objek Padu yang bertajuk: MPK 1 Pengenalan Tentang Binaan Asas, MPK 2 Pengenalan dan Penghasilan Objek Padu Primitif (Solid Primitive) yang dibina menggunakan Model Teras-Cabang (Shaharom, 1994). Status kesesuaian MPK yang dibina dinilai melalui penilaian formatif. Tiga fasa penilaan formatif telah dijalankan iaitu Penilaian Formatif Satu dengan Satu (PFSS), Penilaian Formatif Kelompok Kecil (PFKK) dan Penilaian Formatif Percubaan Luar (PFPL). Seorang pensyarah terlibat dalam PFSS. Seramai dua orang pakar iaitu seorang pensyarah dan eorang pengajar yang berpengalaman terlibat dalam PFKK manakala PFPL melibatkan seramai 20 orang pelajar UTM tahun dua yang mengambil program Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kemahiran Hidup). Satu set soal selidik iaitu Soal Selidik Kesesuaian Modul Pengajaran Kendiri (MPK) yang dibina oleh Shaharom Noordin (1994), digunakan sebagai alat kajian dan data yang diperolehi dianalisis secara statistik deskriptif dalam bentuk min. Hasil kajian mengesahkan MPK Permodelan Objek Padu yang dibina adalah sesuai digunakan sebagai proses pengajaran dan pembelajaran yang dapat memenuhi keperluan kurikulum. Kedua-dua MPK masing-masing menunjukkan status amat sesuai dan sesuai dengan nilai min keseluruhan 102.0 dalam PFKK dan 96.5 dalam PFPL.