Persepsi Guru Pelatih Terhadap Proses Penyeliaan Dan Bimbingan Yang Diberikan Oleh Penyelia Pembimbing Bagi Program Latihan Mengajar Universiti Teknologi Malaysia - Megat Zakaria, Megat Aman Zahiri (2010)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau persepsi guru pelatih terhadap proses penyeliaan danbimbingan yang diberikan oleh penyelia pembimbing bagi program Latihan Mengajar, UniversitiTeknologi Malaysia. Terdapat empat aspek bimbingan yang di tekankan dalam kajian ini iaitu aspekbimbingan dalam membuat persediaan mengajar, penyampaian isi pelajaran, penilaian pengajaran danbimbingan dalam meningkatkan profesionalisme perguruan. Sampel kajian terdiri daripada 211 pelajartahun tiga yang telah menjalani latihan mengajar pada semester 1 sesi 2008/2009. Instrumen yangdigunakan untuk mengumpul data ialah soal selidik. Data dan dapatan kajian yang diperolehi dianalisismengikut peratusan dan min dengan mengunakan SPSS (Statistical Package For Social Science) 13.0 forWindows. Hasil kajian menunjukkan keseluruhan guru pelatih telah mendapat bimbingan daripada gurupembimbing dengan nilai min adalah 3.06 iaitu berada pada tahap tinggi. Manakala, bimbingan daripadapensyarah pembimbing pula didapati berada pada tahap rendah dengan nilai min 2.92. Kesimpulannya,guru pelatih telah mendapat bimbingan yang sewajarnya daripada guru pembimbing tetapi mereka masihkurang mendapat bimbingan daripada pensyarah pembimbing.