Faktor-faktor kerja berpasukan dan pengaruhnya kepada prestasi - Mad Shah, Ishak (Faculty of Management and Human Resource Development, 2003)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang diutamakan dalam kerja berpasukan serta pengaruh kerja berpasukan kepada prestasi. Subjek kajian terdiri daripada 40 orang pentadbir kolej penempatan pelajar, UTM, Skudai. Ia dijalankan secara tinjauan melalui kaedah kuantitatif. Item-item bagi faktor-faktor pembentukan kerja berpasukan diukur menggunakan Inventori Penilaian Pasukan (Elledge, Philips, Moxon. dan Silberman). Item prestasi pekerja diukur menggunakan soal selidik Abdul Hadi. Statistik deskriptif min digunakan untuk mengenalpasti faktor yang diutamakan dalam kerja berpasukan. Manakala pekali Regresi digunakan untuk menguji hipotesis. Dapatan kajian menunjukkan keutamaan kelima-lima faktor yang diuji dalam kerja berpasukan. Kerja berpasukan secara keseluruhannya didapati boleh mempengaruhi prestasi.