Cabaran dan masa depan kerjaya dalam konteks pembangunan sumber manusia - Mahmood, Husain (Faculty of Management and Human Resource Development, Universiti Teknologi Malaysia, 2003)
Penulisan ini membincangkan mengenai cabaran-cabaran dan masa depan kerjaya yang akan dihadapi dalam konteks pembangunan sumber manusia. Graduan baru perlu menambahkan kemahiran mereka untuk menyesuaikan diri dalam persekitaran perniagaan yang berubah. Perubahan dan perkembangan bidang perindustrian akibat daripada globalisasi menuntut pencari kerja menyesuaikan kemahiran mereka dengan menambahkan kebolehan yang berupa nilai tambah. Selain daripada itu, teknologi memberikan kesan terhadap pembentukan kerjaya pada masa depan kerana diandaikan organisasi yang bakal muncul akan bergantung kepada teknologi dalam menjayakan operasinya. Aspek keusahawanan juga perlu diberi perhatian kerana organisasi akan lebih mementingkan keusahawanan pada masa depan. Adalah dijangkakan bidang keusahawanan akan mendapat tempat dan turut mencorak kerjaya sehingga turut memberi kesan ke atas pengurusan dan kemajuan kerjaya pekerja.