Teori Berkaitan Gaya Pembelajaran Dan Kaedah Pengajaran - Yahaya, Azizi (2010)
Gaya pembelajaran terdiri daripada empat lapis iaitu model sahsiah, model pemprosesan maklumat, model interaksi sosial dan model medium pembelajaran yang disukai. Kaedah pengajaran ialah satu siri tindakan guru yang sistematik untuk mencapai objektif pengajaran dalam jangka pendek. Sesuatu kaedah pengajaran yang diaplikasikan oleh guru dalam pengajaran adalah berkaitan dengan pendekatan dan teori tertentu.