Kaitan Antara Faktor-Faktor Kekeluargaan Dengan Tingkah Laku Delikuensi Pelajar - Mohd. Kosnin, Azlina (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kaitan antara faktor-faktor latar belakang keluarga, penerapan nilai-nilai keagamaan dan gaya keibubapaan dengan tingkah laku delikuensi pelajar. Seramai 141 orang pelajar tingkatan empat lelaki dan perempuan yang beragama Islam telah terlibat dalam kajian ini. Faktor latar belakang keluarga diukur melalui ciri-ciri status sosioekonomi. Penerapan nilai-nilai keagamaan diukur menggunakan 10 soalan objektif. Bagi gaya keibubapaan, instrumen yang digunakan ialah skala keibubapaan yang mengandungi 27 soalan objekif. Kebolehpercayaan skala bagi semua pembolehubah adalah melebihi 0.6. Ujian kolerasi Pearson dan Ujian t telah digunakan bagi melihat kaitan dan perbezaan antara pembolehubah dengan tingkah laku delikuensi pelajar. Bagi faktor latar belakang keluarga, hasil ujian kolerasi Pearson dan ujian t mendapati terdapat kaitan dan perbezaan yang signifikan antara pendapatan ibu bapa, status ibu bapa (bercerai atau tidak) dan kawasan tempat tinggal dengan tingkah laku delikuensi pelajar. Hasil analisis mendapati terdapat kaitan yang signifikan antara penerapan nilai-nilai keagamaan dengan tingkah laku delikuensi pelajar. Manakala bagi aspek keibubapaan pula, didapati terdapat kaitan yang signifikan antara aspek penglibatan dan pemberian autonomi dengan tingkah laku delikuensi pelajar. Cadangan-cadangan daripada hasil kajian dikemukakan pada akhir laporan ini.