Pengaruh Sistem Penasihatan Akademik Terhadap Tahap Pencapaian Akademik Pelajar - Sulong, Absullah (2010)
Kajian ini bertujuan untuk melihat pengaruh dan hubungan sistem penasihatan akademik dan faktor-faktornya yang meliputi faktor bimbingan, penasihatan, pemantauan dan pemerhatian. Kajian ini dijalankan di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Satu set soal selidik yang mengandungi 30 item telah diedarkan kepada 107 responden yang terdiri daripada tiga kursus dipilih sebagai responden kajian. Walau bagaimanapun hanya 100 responden yang mengembalikannya. Ianya dianalisis secara deskriptif untuk mendapatkan nilai kekerapan, peratusan dan min menggunakan Statistical Package for Social Science 14.0 for Windows. Hasil kajian rintis menunjukkan nilai á = 0.982. Hasil analisis menunjukkan bahawa pencapaian akademik pelajar adalah tinggi iaitu pada tahap min 3.94. Di samping itu, faktorfaktor bimbingan, pemantauan dan pemerhatian berada pada tahap min yang sederhana iaitu 3.55, 3.50 dan 3.47 manakala faktor penasihatan berada pada tahap min yang tinggi iaitu 3.80. Analisis secara inferensi juga dilakukan menggunakan pekali korelasi Pearson (r) dan regrasi (r2) untuk melihat hubungan dan pengaruh yang wujud di antara kedua-dua angkubah. Secara keseluruhannya, dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan dan pengaruh yang tinggi di antara pencapaian akademik pelajar dengan sistem penasihatan akademik dengan nilai r = 0.784, (r2) = 0.614. Manakala faktor bimbingan dengan nilai r = 0.703, (r2) = 0.495, penasihatan dengan nilai r = 0.754, (r2) = 0.569, pemantauan dengan nilai r = 0.667, (r2) = 0.445 dan pemerhatian iaitu r = 0.593, (r2) = 0.351.