Hubungan Antara Kerja Rumah Dengan Pencapaian Akademik Dalam Kalangan Pelajar Sekolah Jenis Kebangsaan - Yeo, Kee Jiar (2010)
Kerja rumah merupakan satu komponen yang penting dalam suatu proses pembelajaran. Kerja rumah berfungsi sebagai latihan kepada pelajar dan melangkaui kerja yang dilakukan di dalam kelas. Walaupun terdapat pandangan yang berbeza mengenai kebaikan kerja rumah, kerja rumah masih dapat menyumbang kepada pencapaian pelajar. Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti “Hubungan Antara Kerja Rumah Dengan Pencapaian Bagi Mata Pelajaran Matematik Dan Bahasa Inggeris Dalam Kalangan Pelajar Sekolah Jenis Kebangsaan”. Responden kajian terdiri daripada 101 orang pelajar daripada dua buah Sekolah Jenis Kebangsaan dalam kawasan Johor Bahru iaitu SJK(C) PU SZE, Skudai dan SJK(C) PEI HWA, Taman Perling. Soal selidik merupakan instrument yang digunakan untuk mengumpul data. Data kajian dianalisis dengan menggunakan Perisian Statistical Package Forsocial Science (SPSS) version 13.0. Hasil kajian menunjukkan indeks korelasi bagi, pembolehubah peruntukan masa untuk menyiapkan kerja rumah dalam Matematik dan Bahasa Inggeris adalah -0.151dan -0.164. Indeks korelasi bagi pembolehubah kerja rumah jenis latihan dalam mata pelajaran Matematik dan Bahasa Inggeris ialah -0.30 dan -0.65 . Bagi pemboleh ubah jenis persediaan dalam mata pelajaran Matematik dan Bahasa Inggeris, indeks korelasi adalah 0.201 dan 0.131 masing-masing. Bagi cara pengelolaan semasa guru memberikan kerja rumah, indeks kolerasi bagi mata pelajaran Matematik dan Bahasa Inggeris ialah 0.116 dan 0.132 masing-masing. Manakala cara pengelolaan guru selepsa kerja rumah diberikan dalam mata pelajaran Matematik dan Bahasa Inggeris adalah 0.094 dan 0.092 masing-masing. Pada keseluruhannya, kajian ini menunjukkan tidak terdapat hubungan antara peruntukan masa, jenis kerja rumah (latihan) dan pengelolaan guru dengan pencapaian pelajar.