Kepuasan Mahasiswa Terhadap Kualiti Kehidupan Di Kolej Tun Ghafar Baba, Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor. - Said, Hamdan (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kepuasan mahasiswa terhadap kualiti kehidupan di Kolej Tun Ghafar Baba. Kepuasan mahasiswa terhadap kualiti kehidupan ini ditinjau dari tujuh aspek iaitu persekitaran, kemudahan dan perkhidmatan, layanan staf dan ahli jawatankuasa mahasiswa kolej kediaman, pentadbiran pejabat, keseluruhan pengalaman, pengawasan dan keselamatan serta program dan aktiviti yang dijalankan. Kajian deskritif ini menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian dan melibatkan seramai 306 responden Kolej Tun Ghafar Baba yang dipilih secara rawak. Data dianalisa dengan menggunakan perisian Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) dan dapatan dinyatakan dalam bentuk kekerapan, peratusan dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa mahasiswa berpuashati terhadap kualiti kehidupan di Kolej Tun Ghafar Baba dalam semua tujuh aspek yang dikaji. Kajian ini juga memajukan cadangan untuk menambahbaik kepuasan mahasiswa terhadap kualiti kehidupan di kolej kediaman dan cadangan kajian lanjutan yang boleh dilakukan.