Ganjaran Intrinsik dan ekstrinsik dan Hubungannya dengan Komitmen terhadap Organisasi: Satu Kajian di Kalangan Kakitangan Pembantu Tadbir di Majlis Perbandaran Muar, Johor - Mad Shah, Ishak (Universiti Teknologi Malaysia, 2004)
Kajian ini bertujuan menyelidik hubungan antara ganjaran intrinsik dan ekstrinsik dengan komitmen pekerja terhadap organisasi. Responden kajian adalah terdiri daripada 60 orang kakitangan pembantu tadbir di Malaysia Perbandaran Muar. Soal selidik komitmen terhadap padzrulhisham Bani (2001) dan Norhashimah Mohd Nor (2002) yang diunahsuai dari versi asal telah digunakan untuk tujuan pengumpulan data. Data-data yang diperolehi di analisis menggunakan statistik korelasi Pearson. Keputusan kajian yang diperolehi menunjukkan wujudnya hubungan yan signifikan antara ganjaran intrinsik dengan komitmen terhadap organisasi, tetapi keputusan ini tidak berlaku pada ganjaran ekstrinsik.