Tahap Pemahaman Pelajar Terhadap Konsep Pembahagian Sel Dalam Mata Pelajaran Biologi KBSM Tingkatan Empat - Nordin , Aziz (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti kesalahfahaman pelajar di dalam konsep pembahagian sel dalam mata pelajaran Biologi KBSM Tingkatan 4. Kajian ini melibatkan seramai 83 orang responden yang terdiri daripada pelbagai latar belakang dari tiga buah sekolah menengah di daerah Johor Bahru, Johor. Satu set soal selidik telah disebarkan kepada mereka bagi mengkaji tahap pemahaman mereka di dalam topik pembahagian sel dalam mata pelajaran Biologi KBSM Form 4. Kajian yang dijalankan menggunakan kaedah soal selidik yang disebarkan kepada mereka. Bahagian A untuk mengetahui maklumat latar belakang responden dan Bahagian B mengandungi set soalan objektif yang merangkumi topik mitosis dan meiosis. Data deskriptif dianalisis dalam bentuk kekerapan dan peratusan manakala data inferensi dianalisis dalam bentuk korelasi menggunakan program SPSS v13.0. Hasil penemuan menunjukkan tahap pemahaman pelajar di dalam konsep pembahagian sel adalah pada tahap yang memuaskan sahaja. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara keputusan terkini dalam mata pelajaran Biologi dengan pencapaian markah konsep pembahagian sel.