Pembangunan Laman Web Untuk Tajuk Solid Geometry Dalam Matematik Sekolah Menengah Kebangsaan Dengan Menggunakan Kaedah Animasi - Md. Salleh , Shaharuddin (2010)
Pada masa kini, pembangunan dan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) semakin meningkat terutamanya peranan web sebagai sumber mendapatkan maklumat dan mempertingkatkan ilmu pengetahuan. Oleh demikian, pengkaji mengambil inisiatif untuk membangunkan laman web bagi tajuk Solid Geometry, Matematik KBSM di mana tiada lagi laman web yang khusus bagi tajuk ini. Bahasa Inggeris telah dijadikan sebagai bahasa penghantar dalam laman web ini. Rekabentuk laman web ini adalah berdasarkan Model Hannafin and Peck dan berasaskan pendekatan animasi. Isi pelajaran, latihan dan penilaian dalam laman web ini pula menerapkan prinsip teori pembelajaran behaviorisme dan teori pembelajaran konstruktivisme. Laman web ini dibangunkan dengan menggunakan perisian Macromedia Dreamweaver MX 2004 dan sokongan perisian-perisian lain seperti Macromedia Flash MX 2004 dan Adobe Photoshop CS. Diharapkan laman web yang dibangunkan dapat dijadikan sebagai sumber tambahan kepada pelajar sekolah menengah kebangsaan bagi mempelajari tajuk Solid Geometry dengan lebih mendalam.