Faktor–Faktor Yang Mempengaruhi Masalah Disiplin Di Kalangan Pelajar–Pelajar Sekolah Menengah Di Sekitar Daerah Klang, Selangor. - Buntat , Yahya (2010)
Masalah disiplin di kalangan pelajar merupakan isu yang hangat diperkatakan oleh pelbagai pihak dan didapati semakin meruncing. Penyelidikan ini dilakukan bertujuan untuk mengenal pasti faktor – faktor yang mempengaruhi berlakunya masalah disiplin di kalangan pelajar sekolah menengah di Daerah Klang, Selangor. Kajian ini melibatkan seramai 302 orang responden. Data - data yang diperoleh diproses menggunakan perisian SPSS (Statiscal Package for the Social Sciences) versi 13.0 untuk mendapatkan kekerapan dan peratusan. Kajian ini di bataskan kepada lima faktor yang mempengaruhi berlakunya masalah disiplin iaitu pengaruh ibu bapa, rakan sebaya, guru, sikap pelajar dan peraturan sekolah. Hasil kajian menunjukkan semua faktor kurang mempengaruhi namun begitu faktor peraturan sekolah memberi pengaruh yang tertinggi terhadap berlakunya masalah disiplin di kalangan pelajar sekolah berbanding dengan faktor – faktor lain yang dikaji.