Persepsi Staf Sokongan Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia Terhadap Amalan Sarapan Pagi - Mohd. Said, Mohd. Rizal (2010)
Kajian yang telah dijalankan merupakan satu tinjauan untuk mengetahui persepsi staf sokongan di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Seramai 49 orang staf sokongan dipilih dari Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia untuk tujuan kajian ini. Instrumen kajian yang digunakan adalah terdiri daripada satu set soal selidik yang mengandungi 36 item soalan dan menggunakan skala Likert. Dalam kajian rintis, nilai alpha yang diperolehi adalah 0.859. Data telah dianalisis secara statistik diskriptif dengan menggunakan program Statistical Package For Social Sciences (SPSS) 13.0 For Windows. Kajian mendapati, staf sokongan Fakulti Pendidikan mengamalkan pengambilan sarapan pagi dan responden turut mempunyai pengetahuan mengenai kepentingan pengambilan sarapan pagi. Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa ramai staf sokongan sedar akan kesan amalan pengambilan sarapan pagi kepada aspek kesihatan dan tugas yang dilakukan. Kajian ini mencadangkan agar usaha-usaha dilakukan untuk mempertingkatkan amalan pengambilan sarapan pagi agar amalan ini berterusan dan seterusnya dapat melahirkan satu budaya yang mempunyai gaya hidup yang sihat.