Keberkesanan program latihan pliometrik dalam meningkatkan ketinggian lompatan vertikel pemain badminton - Harun , Hafizah (2011)
Tujuan kajian yang di jalankan adalah untuk melihat keberkesanan latihan pliometrik dalam meningkatkan kuasa kaki pemain terhadap ketinggian lompatan secara menegak. Subjek adalah seramai 15 orang, pemain badminton lelaki peringkat negeri Johor, pemain amatur MPJBT dan pelajar Sains Sukan UTM dibahagikan kepada tiga kumpulan: kumpulan latihan rutin (BJ-Box Jump), kajian (BJSJ-Box Jump Spike Jump) dan tanpa latihan (K-kawalan). Ujian pra dan ujian pos lompatan menegak (sergeant jump) dijadikan pengukur bagi melihat peningkatan lompatan selepas empat minggu program latihan. Dapatan keputusan ujian t-test menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan bagi kumpulan BJSJ dengan perubahan peratusan 17.08% pada aras signifikan yang ditetapkan p ? 0.05. Daripada keputusan yang diperolehi, latihan pliometrik kumpulan BJSJ adalah efektif dalam meningkatkan ketinggian lompatan smesy pemain badminton.