Pembangunan Perisian Berbantukan Komputer (PBK) Matematik Tingkatan Satu Bertajuk Luas - Idris , Abdul Razak (2011)
Objektif projek ini adalah untuk membangunkan satu perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) Matematik Tingkatan Satu bagi tajuk Luas. Perisian ini dibangunkan dalam Bahasa Inggeris dan isi kandungannya disusun mengikut Sukatan Pelajaran Matematik Tingkatan Satu. PBK ini dibangunkan berdasarkan Model ADDIE dan berdasarkan strategi pengajaran tutorial, latih tubi, permainan dan kaedah penyelesaian masalah. Perisian pengarangan Adobe Macromedia Authorware 6.5 digunakan sebagai perisian utama dalam membangunkan PBK ini dan disokong oleh perisian-perisian sampingan seperti Adobe Photoshop CS, Adobe Macromedia Flash MX 2004, SwiSHmax dan Adobe Audition 1.5. PBK ini mengandungi elemenelemen multimedia yang menjadikan perisian ini lebih menarik dan interaktif dan seterusnya dapat membantu pelajar memahami konsep luas. Diharapkan perisian ini dapat membantu pelajar menguasai konsep dan kemahiran matematik dengan lebih baik.