Pengetahuan pelajar tentang peranan penasihat akademik bagi pelajar-pelajar tahun satu sesi 2007/2008 di Universiti Teknologi Malaysia - Abdullah, Nur Qistina (2011)
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti pengetahuan pelajar tahun satu sesi 2007/2008 di Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor tentang peranan penasihat bagi membantu pelajar menyelesaikan masalah di dalam dan luar akademik. Seramai 383 orang responden telah dipilih dari sepuluh buah fakulti di Universiti Teknologi Malaysia. Soal selidik telah digunakan sebagai instrument kajian. Soal selidik yang digunakan mengandungi 45 item yang berdasarkan kepada skop kajian. Kebolehpercayaan soal selidik ini telah diuji dan Alfa Cronbachnya ialah 0.81. Data-data yang dikumpul seterusnya dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) for Windows Version 13. Hasil analisis mendapati secara keseluruhannya menunjukkan pelajar tidak mempunyai pengetahuan mengenai peranan penasihat akademik. Beberapa cadangan telah dibuat kepada pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP), Hal Ehwal Akademik (HEA), fakulti-fakulti dan penasihat-penasihat akademik.