Gaya pembelajaran pelajar tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Pendidikan, Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia berdasarkan model gaya pembelajaran Bernice McCarthy - Nordin, Aziz (2011)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji gaya pembelajaran pelajar. Kajian ini melibatkan 152 orang responden yang terdiri daripada 25 orang lelaki dan 127 orang perempuan pelajar tahun akhir dari tujuh pengkhususan berbeza di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Kajian ini berbentuk deskriptif dan menggunakan instrumen soal selidik dengan skala lima mata bagi mengukur empat kategori gaya pembelajaran. Empat kategori gaya pembelajaran oleh Bernice McCarthy adalah kategori Praktikal, Analisis dan Teori, Imaginatif dan Inovatif, dan Dinamik dan Intuitif. Nilai pekali Alpha Cronbach untuk kajian ini adalah 0.8773. Hasil kajian mendapati bahawa gaya pembelajaran yang paling dominan di kalangan pelajar adalah kategori Dinamik dan Intuitif (min 3.92) diikuti dengan kategori Imaginatif dan Inovasi (min 3.87), Praktikal (min 3.82), dan Analisis & Teori (min 3.72). Berdasarkan dapatan kajian ini, beberapa cadangan dikemukakan supaya gaya pembelajaran yang bersesuaian dapat diamalkan oleh setiap pelajar.