Kemahiran kognitif sains dan prestasi pelajar : satu kajian di Institusi Pendidikan Tinggi - Abd Ghafar, Mohd. Najib (Penerbit UTM Press, 1999)
Kemahiran sains meliputi pengetahuan dan pengamalan dalam kehidupan harian. Ini termasuk penggunaannya dalam membantu seseorang membuat keputusan. Kepada seseorang pelajar, kemahiran berfikir dalam sains dipanggil Kemahiran Kognilif Sainlifik. Persoalan yang ingin dijawab oelh artikel ini adakah pelajar menggunakan kemahiran lersebul dalam proses pembelajaran dan adakah pengamalan lersebul mempunyai hubungan dengan kaedah pengajaran di dalam bilik kuliah? Seramai 112 orang pelajar lerlibal dalam kajian yang terdiri dari ahli 4 buah fakulti di UTM. Data diperolehi menggunakan Ujian Kognitif Sains dan juga Soal Selidik Pendekatan Pengajaran dan Pembelajaran. .Kepurusan menunjukkan pelajar di institusi pendidikan tinggi lebih suka mengingat kembali fakta sains tanpa menggunakan kemahiran berfikir walaupun pensyarah lebih brsikap terbuka dengan menggalakkan pemikiran saintifik dalam pengajaranitya.