Kajian kes mengenai pola interaksi pelajar di dalam persekitaran pembelajaran multimedia interaktif - Basir, Muhamad Kasim (Penerbit UTM Press, 1998)
Artikel melaporkan penyelidikan mengenai pola interaksi pelajar dengan sebuah perisian pendidikan fizik tempatan untuk mengkaji implikasi rekabentuk pembangunan perisian, antara muka dan jenis nod. Pencerapan secara langsung dan temubual telah digunakan untuk menganalisis pola interaksi bagi enam orang pelajar ketika mereka berinteraksi dengan perisian berkenaan. Kajian mendapati, dalam situasi persekitaran yang mempunyai kawalan pengguna yang berkesan, pelajar menggunakan sepenuhnya kebebasan yang diberi untuk menggunakan berbagai strategi pembelajaran berasaskan keupayaan dan gaya kognitif. Rekabentuk antara muka juga didapati berupaya memudahkan penerokaan dan penjelajahan serta memberi panduan untuk membuat pilihan pada sesuatu ketika dan peta konsep menjadi alat yang penting kepada sesetengah pelajar untuk menstrukturkan pembelajaran. Didapati juga sesuatu nod yang berupaya menimbulkan motivasi dalaman dan mempunyai interaktiviti yang tinggi akan memberangsangkan sifat ingin tahu akan menjadi tumpuan utama pelajar sepanjang interaksi mereka.