Penggunaan simulasi komputer bagi mengatasi kesukaran pelajar dalam meramal hasil tindak balas dalam persamaan kimia - Choo, Hooi Ling (Penerbit UTM Press, 2002)
Pelajar sering menghadapi masalah dalam memahami konsep-konsep abstrak. Salah satu konsep abstrak yang sukar difaharni ialah meramal hasil tindak balas kimia. Bagi mengatasi kesukaran dalam meramal hasil tindak balas kimia, artikel ini membincangkan penggunaan simulasi komputer bagi mewujudkan konflik kognitif dan memupuk perubahan pengkonsepan. Ini seterusnya meningkatkan keupayaan pelajar dalam meramal hasil tindak balas. Untuk itu, satu perisian yang berasaskan simulasi komputer telah dibina dengan menggunakan Model GeneratifInkuiri bagi membantupelajar mempelajari apakah hasil-hasil dalam suatu tindak balas kirnia. Bagi menguji keberkesanan perisian yang dibina, seramai lima belas orang pelajar tingkatan empat telah dipilih secara rawak. Interaksi mereka dengan perisian dicerap dan dianalisis melalui kaedah data logging dan temubual. Hasil kajian mendapati penggunaan simulasi komputer yang berupaya merealisasikan konsep-konsep abstrak dapat mewujudkan konflik kognitif dan seterusnya membantu pelajar mengubah kerangka altematif mereka. Ini juga menunjukkan bahawa penggunaan Model Generatif-Inkuiri dalam perisian dapat meningkatkan pemikiran aras tinggi pelajar dan seterusnyamemupukperubahanpengkonsepandalam konsep yang dikaji.