Keinovasian organisasi di institusi penyelidikan awam - Mohd. Som, Junainah (Faculty of Management and Human Resource Development, 2005)
Artikel ini meninjau hubungan antara konstruk persekitaran kerja dengan keinovasian organisasi. Kajian dijalankan ke atas tiga buah institusi penyelidikan awam (GRI) yang terlibat dengan penyelidikan dan pembangunan (R&D) sains pertanian. Responden terdiri daripada 170 pegawai penyelidik yang telah menjawab soal selidik keinovasian organisasi (Tang, 1999). Analisis regresi berganda telah mencatatkan nilai R2 iaitu 0.69 (melebihi 0.50) dan secara keseluruhannya, kelima-lima konstruk utama iaitu konstruk sokongan, informasi dan komunikasi, kepimpinan, pelaksanaan projek dan pembangunan projek mempunyai pengaruh sebanyak 69 peratus ke atas kajian keinovasian organisasi di GRI yang dikaji. Dari model ini, didapati konstruk sokongan sahaja mampu mempengaruhi keinovasian organisasi sebanyak 56 peratus. Hasil ujian regresi berganda dan ujian kolerasi Pearson menunjukkan bahawa konstruk sokongan mempunyai hubungan yang kuat dengan keinovasian organisasi