Pemilihan kursus dan masalah-masalah pembelajaran dalam mempengaruhi pencapaian akademik pelajar sekolah menengah teknik - Yahaya, Azizi (Penerbit UTM, 2007)
Perkembangan yang pesat dalam sektor perindustrian menjadi pendorong utama kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia. Perubahan ini telah mengakibatkan berlakunya kekurangan tenaga kerja dalam pelbagai sektor yang membantu pertumbuhan ekonomi seperti bidang kedoktoran, bidang kejuruteraan serta di dalam bidang sains komputer. Hakikat ini telah mendorong kerajaan untuk menambah peruntukan dalam belanjawan negara kepada Kementerian Pendidikan Malaysia bagi membina lebih banyak lagi Sekolah Menengah Teknik (SMT) di seluruh negara (Yahya, 1993).