Cakna lidah sebagai teras keharmonian organisasi: sorotan pemikiran akhlak Syeikh Abdul Qadir Al-Mandili (1910-1965) - Awang, Ramli (Penerbit UTM Press, 2009)
Anggota lidah, menurut Mandili, adalah kurniaan Allah kepada manusia agar manusia dapat membaca Quran dan Hadis-hadis Nabi s.a.w, berzikir serta mengajar ilmu-ilmu yang memberi manfaat. Selain itu dengan lidah juga dapat menyuruh melakukan perkara kebajikan, melarang dari melakukan kejahatan dan memberi nasihat kepada sesama Muslim. Lidah adalah alat komunikasi penting bagi menyampaikan kepada tujuan dan keperluan hidup manusia. Manusia mesti mensyukuri Allah yang memberi nikmat lidah kepadanya dengan menghindari dari berbicara perkara-perkara yang ditegah. Oleh itu, Mandili menyarankan agar manusia mengasingkan diri dan berdiam diri untuk mengelakkan bahaya lidah. Katanya: Dan ketahui olehmu bahawasanya lidah itu sebanyak-banyak anggota dan sebesar-besarnya daripada kejahatan maka lazimkan olehmu akan memeliharanya dan tidak menolong akan dikau atas sejahtera daripada kebinasaannya melainkan mengasingkan diri daripada manusia, dan mengekalkan diam melainkan pada ketika berhajat kepada berkata-kata, seperti belajar dan mengajar dan memberi nasihat.