Efikasi diri dan hubungannya dengan pencapaian akademik pelajar IPTA - Md. Shah, Ishak (Penerbit UTM Press, 2009)
sejak hampir tiga dekad lalu, banyak penyelidikan telah menyumbang dan memperkukuh Teori Pembelajaran sosial atau Teori kognisi Sosial yang dipelopori oleh Alfred Bandura, antaranya ialah Efikasi Diri (ED). Efikasi diri ialah jangkaan seseorang bahawa dia telah bertingkah laku seperti yang diperlukan untuk menghasilkan atau mencapai sesuatu natijah (bandura, 1977). ia diertikan sebagai keyakinan terhadap sesuatu keupayaan untuk menyusun dan melaksanakan kognitif, tingkah laku dan kemahiran sosial yang diperlukan untuk kejayaan terhadap sesuatu tugas (bandura, 1986, schunk, 199; zimmerman, 1989).