Aspek pendidikan dalam hubungan etnik - Thukiman, Kassim (Penerbit UTM Press, 2009)
Bidang pendidikan di Tanah Melayu mempunyai sejarah yang panjang. Ia mempunyai kaitan dengan sosiobudaya penduduk dari pelbagai kaum. Kewujudan sistem pendidikan itu pula menggambarkan pemikiran sesebuah masyarakat itu sendiri. Orang Melayu misalnya, telah mengalami sistem pendidikan yang berasaskan agama, berubah kepada keperluan zaman dan akhirnya turut mengalami pendidikan sekular. Kedatangan penjajah turut memberi kesan kepada bidang pendidikan dan telah mewarnai perkembangan sistem pendidikan. Penjajah British juga telah menggunakan sistem pendidikan sebagai suatu mekanisme untuk mengukuhkan lagi dasar kolonialisme dan imperialisme di negara ini. Sebab itulah kesan yang paling ketara ialah pembentukan sekolah vernakular, hasil daripada dasar pecah dan perintah British untuk mengukuhkan kemajmukan masyarakat.