Perlembagaan Malaysia dalam perspektif hubungan etnik - Thukiman, Kassim (Penerbit UTM Press, 2009)
Perlembagaan merupakan suatu dokumen yang paling tinggi letaknya dalam pentadbiran sesebuah negara. Ia mengandungi peraturan asas dan undang-undang bagi sesebuah negara. Perlembagaan adalah manifestasi sistem politik dan pentadbiran kerajaan yang dipraktikkan dalam sesebuah negara. Pembentukan undang-undang mesti selaras dan sesuai dengan semangat perlembagaan. Ia juga disesuaikan dengan institusi tertinggi dunia iaitu Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Dalam amalan biasa, hanya hakim yang boleh mengintepretasi sesuatu klausa dalam perlembagaan. Ia disebabkan perlembagaan adalah rumit dan kompleks. Kewujudan sesebuah perlembagaan menggambarkan ketinggian pembentukan sesebuah tamadun masyarakat.