Halatuju pendidikan teknik dan vokasional : kaedah avicenna - Aripin, Muhamad Afzamiman (2010)
Sistem pendidikan pada masa kini tidak lagi melalui suatu fasa atau proses yang mudah, bahkan semakin hari semakin rumit. Tambahan pula dengan lahirnya pelbagai aliran, fahaman dan pemikiran dalam pendidikan, suasana pendidikan dan bentuk kurikulum sekolah menjadi semakin bertambah kompleks. Halatuju pendidikan pula lahir dalam pelbagai corak dan rupa sehingga ramai yang terkeliru dan semakin kabur dengan matlamat pendidikan yang sebenar. Penulisan ini menceritakan secara ringkas halatuju pendidikan yang terkandung dalam Education for All (EFA), halatuju pendidikan Ibnu Sina (Avicenna) dan perkaitannya dengan halatuju Pendidikan Teknik dan Vokasional(PTV) di Malaysia. Titik harmoni antara objektif pendidikan peringkat global masa kini dan pandangan klasik ahli falsafah Islam ini cuba diterokai dalam bentuk yang kontemporari bagi mendapatkan titik temu dan penambahbaikan yang dapat memacu kemajuan negara. Berlandaskan matlamat falsafah pendidikan negara yang mahu melahirkan insan yang seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek, penulisan ini akan memberikan alternatif kepada satu lagi panduan falsafah yang lebih dekat dengan suasana dan kepercayaan di Malaysia.