Falsafah dan amalan pendididikan teknik dan vokasional : mengikut acuan Malaysia - Kormin, Norjana (2010)
Falsafah pendidikan merupakan panduan bagi semua aktiviti pendidikan. Cabang pendidikan dalam bidang teknik dan vokasional tidak terkecuali menjadikan falsafah sebagai garis panduan kepada warga pendidikan dalam bidang ini untuk merealisasikan matlamat negara untuk melahirkan pelajar yang berkemahiran tinggi dan seterusnya terlibat dalam memajukan negara Malaysia. Artikel ini membincangkan falsafah dan amalan pendidikan teknik dan vokasional yang patut dilaksanakan di Malaysia. Falsafah yang dibentuk adalah berdasarkan sistem pendidikan di Malaysia yang meletakkan keredhaan Allah sebagai matlamat akhir.Falsafah PVT ini dapat menjelaskan tujuan dan matlamat pendidikan untuk individu dan negara yang selari dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) dan Falsafah Pendidikan Islam (FPI) untuk melahirkan insan yang berilmu, berakhlak mulia, seimbang dan bertanggungjawab serta membentuk warganegara Malaysia yang baik.Kesepaduan antara FPI dan FPK dijadikan perkara asas dalam pengamalan pendidikan teknik dan vokasional di Malaysia. Akhirnya, falsafah PVT yang dibentuk merangkumi semua cabang falsafah serta berdasarkan persekitaran Malaysia dapat diterjemahkan.