Ke Arah Pembentukan Model Pemantauan Prestasi Pengurusan Projek Perisian - Mazlan Mohd Sappri, Mazlan Mohd Sappri (Penerbit UTM Press, 2005)

(untitled)
Pembangunan Perisian Merupakan Suatu Proses Yang Kompleks Dan Dinamik Mengikut Evolusi Perisian Dari Semasa Ke Semasa. Pengurusan Projek Yang Efektif Adalah Penting Bagi Memastikan Kejayaan Pembangunan Perisian. Kumpulan Pembangunan Perisian Mempunyai Tanggungjawab Dalam Menyediakan Sistem Komputer Yang Menepati Kualiti Perisian Dan Keperluan Pengguna Akhir. Selalunya, Sistem Yang Dihasilkan Tidak Memenuhi Kehendak Sebenar Pengguna. Metrik Perisian Menyediakan Penyelesaian Bagi Isu Kualiti Perisian Melalui Maklum Balas Kepada Pengurus Projek Dalam Memantau Status Projek. Kajian Ini Adalah Berkenaan Dengan Pembentukan Model Pemantauan Prestasi Pengurusan Projek Perisian Berasaskan Metrik Yang Akan Dijadikan Panduan Dalam Memandu Proses Pembangunan Perisian Pada Fasa Keperluan, Fasa Reka Bentuk Dan Fasa Implementasi. Fokus Kajian Juga Mengambil Kira Bagaimana Pemantauan Dilakukan Ke Atas Budaya Kerja Staf Teknologi Maklumat (IT) Semasa Proses Pembangunan. Bagi Tujuan Ini, Alat Bantu Iaitu Staff Evaluation & Monitoring Program (Stemp) Telah Dibangunkan Untuk Memproses Nilai Metrik Dan Mempersembahkan Maklumat Seperti Perbanding-An Masa Suatu Aktiviti Dan Masa Yang Diambil Untuk Pembetulan Ralat. Seterusnya Output Ini Akan Digunakan Untuk Menyokong Aktiviti Pembuatan Keputusan Oleh Kumpulan Projek. Sebagai Kesimpulannya Kajian Ini Menerangkan Bagaimana Metrik-Metrik Dipilih Dan Bagaimana Ia Diimplementasikan Bagi Meningkatkan Kualiti Perkhidmatan Pembangunan Projek Perisian