PTV diutamakan, self-actualization didahulukan - Peggie, Chia (fakulti pendidikan, 2011)
Artikel ini menerangkan kepentingan Pendidikan Teknik dan Vokasional (PTV) di Malaysia serta konsep Self-Actualization (sedar kendiri) bagi seseorang pelajar dalam proses meneroki dan menemui ilmu pengetahuan. Reformasi pendidikan di Malaysia yang bermula pada awal tahun 80-an secara tidak langsung turut memberi kesan kepada beberapa perubahan penting dalam dasar dan akta Pendidikan Teknik dan Vokasional. Dalam artikel ini akan fokus kepada peranan Pendidikan Teknik dan Vokasional di Malaysia sebagai institusi yang akan melahirkan modal insan berketerampilan unggul yang sangat diperlukan oleh negara. Di samping menerangkan kepentingan PTV di Malaysia, artikel ini juga akan menyentuh tentang kepentingan konsep sedar kendiri (self-actualization) serta peringkat-peringkat yang perlu dilalui bagi seseorang untuk mencapai tahap mengenal hakikat diri.