Konsep Kendiri (Part 1) - Yahaya, Azizi (2011)
Konsep kendiri penting bagi remaja. Oleh sebab mereka mengalami peningkatan kekuatan fizikal dan tahap autonomi pada waktu ini, remaja mempunyai konsep kendiri yang salah. Ia kadang kala membahayakan diri mereka dan orang lain. Mereka mungkin menjadi devian, tiada keyakinan diri, tersisih dan lain-lain. Konsep kendiri di kalangan remaja merangkumi tiga aspek. Pertama, bagaimana remaja melihat dirinya. Kedua, bagaimana remaja mahu dirinya dilihat. Ketiga, bagaimana remaja mempamerkan dirinya kepada orang lain.