Konsep Kendiri (Part 7) - Yahaya, Azizi (2011)
Manusia mempunyai suatu gambaran atau pandangan tentang dirinya sendiri. Gambaran ini disebut konsep kendiri atau imej kendiri. Gambaran ini merangkumi gambaran tentang rupa paras, kesihatan fizikal, kebolehan, kelemahan dan tingkah laku kita. Dalam membina konsep kendiri seseorang itu perlu menerima penilaian terhadap dirinya dan orang lain.