Definisi remaja dan pembentukan konsep kendiri dalam hubungannya dengan keluarga (Part 2) - Yahaya, Azizi (2012)
Remaja dikatakan berusia di antara 11 hingga 21 tahun, merupakan transisi antara zaman kanak-kanak dengan zaman dewasa yang melibatkan perubahan biologi, psikologi, sosial dan ekonomi serta melibatkan perubahan peringkat tidak matang ke peringkat matang.