Definisi remaja dan pembentukan Konsep KENDIRI dalam hubungannya dengan keluarga (Part 3) - Yahaya, Azizi (2012)
Krisis yang dialami oleh remaja ketika ini ialah krisis identiti. Erikson juga menyatakan keremajaan merupakan transisi ke arah membina identiti kendiri.