Asas kebahagiaan rumahtangga mengikut paradigma al-Nawawi - Jasmi, Kamarul Azmi (2004)
Terdapat enam asas kebahagian rumahtangga mengikut paradigma seorang tokoh Islam terkenal al-Imam al-Nawawi (12S4-1277M) dalam karangan beliau yang dipanggil Kitab Riyadh al-Solihin. Kejayaan pendidikan enam aspek ini bukan sahaja mampu meningkatkan keharmonian, kesejahteraan dan kebahagiaan dalam berbagai aspek kehidupan kerohanian sebuah keluarga bahkan lebih-lebih lagi mampu meningkatkan keharmonian kehidupan kejasmanian keluarga.